Det var en gang en russelåt

Å vitse om overgrep er faktisk å normalisere holdningene som fører til overgrep, og det er ikke jeg som er sensitiv når jeg ber deg slutte.

15.03.2017

Hva vitser du om når du har lyst til å være morsom men egentlig bare er lat? Trump og overgrep. Begge deler er grusomme, de overrasker oss på verst tenkelige måte og deres eksistens er dypt tragisk. Så hva er forskjellen på en Trump-vits og en vits om overgrep? La meg forklare.

Først, en vits om Donald Trump: det var en gang en totalt uskikket og inkompetent mann som ble president i verdens eneste supermakt. The end. Den komiske verdien her ligger i det absurde ved at Trump faktisk ble president, når alt indikerte på at det ville være umulig. Hjernen liker å bli utfordret og overrasket, og derfor synes vi dette er morsomt. Det samme, tror jeg, gjelder dem som vitser om overgrep: de synes at det er spennende å pushe grenser. I dette tilfellet handler det om grensene for hva som er okay å si om bruk av makt i en seksuell kontekst. Hvorfor scorer ikke dette like mange humorpoints som alle verdens dårlige Trump-vitser?

Kvinnekroppen som objekt? Gammelt nytt. Menn som tar seg til rette? Verdenshistorien oppsummert i seks ord.

Dette svaret kan virke for enkelt til å være sant, men jeg mener at det er fordi vitser om overgrep er det motsatte av grensesprengende. Kvinnekroppen som objekt? Gammelt nytt. Menn som tar seg til rette? Verdenshistorien oppsummert i seks ord. Det skal mer til for å overraske meg, og de aller fleste andre kvinner også. De eneste som tror at det er grensesprengende, er dem som ikke har opplevd å være redd for å gå hjem alene, å bli rådet til å kle på deg mer sånn at andre ikke skal føle at de har rett til å kle av deg – eller å si ”nei” mens andre hører ”kanskje.” Resten av oss vet at det er dagligdags for alt for mange, så det er ikke overraskende – og ikke morsomt.

Her vil overgrepshumorforkjemperne si at hvis de synes det er morsomt, kan ikke de bare få kjøre på; de tvinger ikke oss andre til å le. Og det er jo ikke som om de oppfordrer til overgrep, tross alt. Vi andre burde slutte å være så sykt sensitive. Problemet er at til og med det er en misoppfatning – man kunne kalle det alternative fakta – om verden: å vitse om overgrep er faktisk å normalisere holdningene som fører til overgrep, og det er ikke jeg som er sensitiv når jeg ber deg slutte. Tvert imot er det du som er for sensitiv (eller for lat?) til å gi slipp på ideen om at din virkelighet er alles virkelighet, og at alle derfor burde oppføre seg – og le – deretter.

Det finnes mange overraskende absurde aspekter ved samfunnets innstilling til samleie, overgrep og kjønn.

Hvis du er en av de som liker å vitse om overgrep er jeg lei for å fortelle at du lider av dårlig sans for humor som mest sannsynlig skyldes for lavt inntak av andres perspektiver. Heldigvis finnes det flere effektive måter å fikse dette på: du kan ta en prat med noen som opplever verden annerledes enn deg, eller lese et kapittel i en bok om kvinners kamp for like rettigheter. Når du har gjort dette vil du innse at det finnes mange overraskende absurde aspekter ved samfunnets innstilling til samleie, overgrep og kjønn – fantastiske mengder med materiale for latterliggjøring.

Her er en eksempelvits, hentet rett ut av virkeligheten: Det var en gang en gjeng med gutter på en russebuss som betalte store summer for å få produsert en grov låt de kunne blaste på max volum i tre uker mens de rullet rundt i byen. Låta var veldig viktig for gutta fordi folk ville forbinde den med dem selv, deres festing og fete konsept – men, som en representant for bussen uttalte, ”den representerer på ingen måte våre holdninger!”

Det mest overraskende ved problematikken rundt overgrep er hvor utrolig vanskelig det er å få nok folk til å forstå hva det betyr at alle har råderett over egen kropp; at bare JA betyr ja. Så istedenfor å kjøre på med late vitser som fremmer utdaterte innstillinger til seksualitet og samtykke anbefaler jeg å se litt nærmere på alle landets dommere, politimenn og -kvinner, politikere og mennesker i gata som i 2017 fortsatt ikke skjønner tegninga – der er det mange gode punchlines å hente.

Forsidebildet er en skjermdump fra Youtube. 

Sammen med Norske Kvinners Sanitetsforening har Under Arbeid lansert kampanjen Ja Betyr Ja. Vi vil bidra til en trygg russefeiring, og ta samtalen om seksuelle relasjoner fra “nei er nei” til “ja betyr ja”. Følg gjerne kampanjen på Facebook og Instagram! #jabetyrja