Ukens anbefaling: Her Story

Web-serien “Her story” er noe så unikt som en romantisk komedie med en on-point kjønnspolitikk.

26.03.2017

Portretteringen av transkvinner i film og TV er sjelden noe å rope hurra for. Altfor ofte blir transkvinner redusert til en slitt trope – punchlinen i en foraktfull vits eller et vesen som på ingen måte skal vekke empati hos tilskueren. Webserien Her Story derimot, viser hvordan det skal gjøres.

Handlingen foregår i Los Angeles, der de to transkvinnene Violet (Jen Richards) og Paige (Angelica Ross) sliter med å finne kjærligheten. Dårlige, traumatiske erfaringer rundt det å inngå en romantisk relasjon med et annet menneske holder dem begge tilbake.

Så kommer skribent Allie (Laura Zak) inn i bildet – interessert i å intervjue Violet om hva det vil si å være en transperson. Selv er hun lesbisk og temmelig uvitende når det kommer til temaet hun skal skrive om, men langt mer progressiv og åpen i synet på kjønn enn sine queer-venner. Allie og Violet får kjapt sansen for hverandre, og begynner å henge sammen.

Hos begge vil et forhold være et aldri så lite brudd med hvem de identifiserer seg som – Allie som lesbisk (hvor lesbisk er det å date en transkvinne, undrer hun seg) og Violet som heterofil (som gikk ut med kvinner før hun skiftet kjønn). De synes det er vanskelig å slippe unna forventninger og merkelapper de på mange måter har klistret på seg selv, og det å «bare være», fri til å forelske seg i den en vil, er ikke så lett som de skulle ha trodd.

Violet og Allie. 

Samtidig møter Paige James (Christian Ochoa), og vi får se hvordan Paige sliter med å fortelle ham at hun er trans, nervøs for at han vil bli sint og bryte all kontakt.

Til tider minner serien om en feel-good romantisk komedie.

Handlingen hører kanskje mer ut som en on-point studie i kjønnspolitikk enn en medrivende serie, men Her Story klarer å være begge deler. På mange måter minner serien om en feel-good romantisk komedie, som i stedet for å lovfeste kjipe stereotypier skaper egne, individuelle karakterer på jakt etter aksept og respekt.

Hver episode er på seks minutter, og alle episodene er tilgjengelige på YouTube!