Ta russetiden tilbake!

– I dag er gråsonene rundt sex og overgrep en del av opplegget, sier russepresident Bjarte Horpestad, som mener at en inkluderende feiring krever at russen tar definisjonsmakten tilbake fra kommersielle aktører.

04.04.2017

Sexistiske låter, busskonsept for flerfoldige tusen og en skremmende forekomst av overgrep på russetreff: med tiden har dette blitt russens fremste kjennetegn. Inntrykket forsterkes hvert år, uten at det virker som en kan gjøre noe med det. «Det er vel slik russefeiringen har blitt», tenker en, og gjør så godt en kan med et konsept som belønner pengebruk og utagerende oppførsel.

Det mange ikke vet, er at det går faktisk an å gjøre noe med det! Under Arbeid har møtt Bjarte Espeland Horpestad, russepresident ved Stavanger Katedralskole, for å snakke om hvordan russen kan ta tilbake definisjonsmakten over feiringen sin.

Kommersielle aktører setter rammene

– I russestyret sitter 25 elever, og ingen av oss har vært særlig gira på det ultra-kommersielle russekonseptet vi har blitt servert, forteller han.

Aktører som Russedress og Russeservice kommer tidlig på banen med dyre arrangementer, klær og tilbehør, skreddersydd russen 2017.

– Allerede fra starten setter disse aktørene rammene for hvordan en suksessfull feiring skal være. De har i stor grad tatt eierskap på feiringen, men vi klarer veldig fint å ha det gøy utenfor de faste arrangementene, mener han.

Horpestad er ellers aktiv som ungdomspolitiker i Venstre, og har alltid likt å jobbe for dem på sin egen alder. Målet i år er at alle skal få en bra russetid. Men essensen av det å være russ – komme sammen, ha det kjekt og feire slutten på tretten års skolegang – drukner i en kultur som er mest opptatt av å tøye grensene for hva som er «drøyt».

Skolene må ta mer ansvar

– Hvorfor er ikke skolene mer på banen? Jeg savner at skolens ledelse tar mer ansvar, og bevisstgjør elevene på hvilke valg de har. De kunne for eksempel fortalt oss at vi som russ vil bli presentert et konsept vi kan være med på hvis vi vil, men at det også går an å gjøre noe helt annet. For det at vi faktisk kan definere russefeiringen helt selv, er en tanke som er ganske så underkommunisert.

Horpestad tror mange tar det for gitt at russefeiringen skal være på en bestemt måte, der ideen om at jo mer penger du bruker, jo bedre blir feiringen, råder.

Russepresidentene Hanna Helsø, Arin Nøst, Bjarte Espeland Horpestad og Erlend Vabø fra Stavanger. FOTO: STEIN ROGER FOSSMO, Rogalands Avis

– I dag rettes feiringen inn mot kjøpesterke grupper. En utvikling den siste tiden er å skape grupperinger innen kullene, der gruppene/bussene baserer seg på konkurranse og utestenging av andre. Når feiringen idealiserer store alkoholinntak, forventningen om sex og fysiske overtramp, er det klart at den marginaliserer alle som ikke passer inn i denne modellen. Hva om du ikke drikker, for eksempel? Alternativene finnes jo, men disse forsterker allikevel følelsen av å være utenfor «normalen».

Bare én måte å være russ?

Når en går i barnehagen er det å samle på russekort en stor greie, og etter hvert som en blir eldre forsterkes inntrykket av at det bare er én måte å være russ på. Så når det er din tur, føler du at du har krav på akkurat samme feiring, der det å tenke nytt og alternativt ikke er et spørsmål engang.

– Russetiden har blitt et fenomen som for hvert år preges av tanken om at fjorårets kull skal kopieres til hver minste detalj, samtidig som det skal bli noen hakk drøyere og verre enn forrige gang.

Et eksempel på dette er russelåtene. Sist ut var låten «Playboy 2017», som oppfordret til sex med en 13-åring.

Da jeg hørte låten holdt jeg på å dette av stolen – jeg ble rett og slett kvalm.

Selv forsvarte russen seg med at «alle visste at de ikke egentlig sto for disse holdningene».

Den type argumenter hører hjemme i barnehagen.

Gråsoner en del av opplegget

Tematikken i sangene speiles også i andre deler av russekulturen, der jenter er som produkter å regne, mens gutter er slaver for seksualiteten sin. Det er jo utrolig fornærmende!

Absolutt. Jeg satt med noen venninner og så gjennom årets russekatalog, full av slanke, hvite modeller, der jentene var åpenlyst framstilt på en seksualisert måte. Da jeg spurte dem om de ikke var provoserte av framstillingen, fikk jeg til svar at «slik er det».

Det ser jeg igjen og igjen, er at hvis en ikke er bevisst på konsekvensene av slike representasjoner, er en heller ikke klar over problemet med det. En vil ikke engang erkjenne at her er det noe som burde vært annerledes, fordi en er så vant til det.

– Slik russefeiringen er i dag, er gråsonene rundt sex og overgrep en del av opplegget. Gjennom låtene, produktene og knutene blir du «lovet» sex, sex gir status, og i et forsøk på å leve opp til disse forventningene ender noen opp med å tøye strikken litt for langt.

Fikk dere noe info fra skolen om samtykke og grensesetting?

– Vi spurte skoleledelsen om vi kunne få et foredrag på dette, og fikk til slutt en presentasjon som hovedsakelig dekket hjernehinnebetennelse. Det lille vi fikk om vold og grensesetting var allikevel nok til at flere erkjente hvor lite de visste om hva samtykke faktisk innebærer. Mange har nok godt av et foredrag som forklarte viktigheten av entusiastisk samtykke.

Ta russetiden tilbake!

Hvordan går det an å snu disse trendene, og hvordan kan russen ta tilbake feiringen?

– Skolene må tidligere informere og bevisstgjøre elevene på hvilke valgmuligheter de har. De skal ikke ta styringen, men gi elevene verktøy for å selv finne ut hvordan de vil legge opp russetiden sin, og hvilke verdier de ønsker å bygge feiringen på. I tillegg trenger vi en større endring av kulturen, der det er rom for andre konsepter og budskap enn dem definert på forhånd av kommersielle aktører. For eksempel, flere russ og skoler kan gå i lag og arrangere egne konserter og arrangementer, og slik ta litt mer styring sjøl. I dag preges feiringen av sanger om overgrep, drikkepress og oppmuntring til lovbrudd. Dette har ingenting å gjøre med det russefeiringen egentlig handler om: å ha det kjekt og være snille med hverandre!

 

Sammen med Norske Kvinners Sanitetsforening har Under Arbeid lansert kampanjen Ja Betyr Ja. Vi vil bidra til en trygg russefeiring, og ta samtalen om seksuelle relasjoner fra “nei er nei” til “ja betyr ja”. Følg gjerne kampanjen på Facebook og Instagram! #jabetyrja