Slut, slikking og samtykke

En liten innføring i SKAMs framstilling av hooke-kultur, kjønnsstereotypier og samtykke!

15.05.2017

SKAM er en råbra serie. Noe av det serien gjør best, er å dramatisere ung seksualitet. Her er øyeblikkene som utfordrer og opplyser, som viser hvor langt vi har kommet og hvor langt vi har igjen.

“Du ser ut som en slut”

Første sesong handler i stor grad om hvordan jenter bruker ordet “slut” til å rive hverandre ned, når de heller burde ta et oppgjør med den sexistiske kulturen de omringes av. Ingrid, eks-venninnen til hovedperson Eva, forteller Eva at hun “ser ut som en slut” på grunn av sterk bruk av eyeliner, og når Vilde skal hooke med tredjeklassingen William sier venninna Chris oppmuntrende “go for it din lille slut”. Det hele eskalerer når Eva noen episoder senere kysser en gutt hun ikke vet allerede har kjæreste. Hvem får skylden, og rammes nådeløst? Eva. Gutten slipper unna den moralske forargelsen og de giftige blikkene.

En mulig strategi er å ta kontroll over ordet selv, og få det til å bli noe positivt. Det fungerer kanskje litt, men hovedtendensen er allikevel at jenter som bryter med forventet oppførsel stemples som jenter en ikke kan stole på. Konseptet “å stjele noens kjæreste”, som Eva etterhvert beskyldes for, forsterker også tanken om at jenters seksualitet er uren og farlig. Hvorfor kan ikke gutta stå til ansvar for handlingene sine? Er det lettere å plassere skammen på jenter? For det går ikke an å “stjele” noens kjæreste – som frie mennesker tar vi valg, og noen valg er bedre enn andre.

Nettopp! I stedet for at jenter skal være usikre på hvordan de skal være og se ut, er det mye bedre å bare slutte å bruke begreper hvis eneste funksjon er å holde jenter nede. Så kan en heller ta frustrasjonen utover gutter som tror det er greit å bruke jenter som objekter og komme unna med det.

Alt skal kommenteres

USAs president Donald Trump kaller det “locker room talk”. Menn som snakker nedlatende om kvinner i lukka rom skjer dessverre både i gymgarderoben på skolen og blant mektige menn på busstur. I første sesong kommenterer Vilde størrelsen på William sin penis, og får høre at slikt skal ikke deles med andre. Vilde skjønner ikke problemet – for sånn snakkes det jo om jenter hele tiden? “Det er jo ikke sånn at bare fordi gutter er duster så kan vi være det og. Det har ingenting med likestilling å gjøre i det hele tatt”, svarer Noora.

SKAM belyser hvordan ungdoms seksuelle spillerom kan oppleves som det motsatte av frigjort.

Samtalene om sex og kropp påvirkes av de ulike forventningene samfunnet har til gutter og jenter. SKAM belyser hvordan ungdoms seksuelle spillerom kan oppleves som det motsatte av frigjort: alt kommenteres, drøftes og vurderes. Makten ligger som regel hos guttene. Jentenes oppgave blir å tilpasse seg best mulig et system der de har lite de skulle ha sagt om hvordan de framstilles og behandles.

Slikking vs. suging

I den hemningsløse hooke-kulturen er alle i teorien like velkomne til å ligge med hvem de vil, når de vil og hvor de vil. Men gang på gang kommer det fram at det er først og fremst guttene som kan dra nytte av dette – jentene opplever derimot å være “fanget” av andres forventninger og behov.

Serien gjør det klart at jenter føler at det å “gi” naturlig tillegges dem, mens en skal være forsiktig med å forvente noe særlig tilbake. Denne manglende likestillingen illustreres best i spørsmålet om oralsex, altså slikking vs. suging. “Det er ingen gutter som gjør det”, fastslår Eva, og Jonas er oppriktig i sjokk over at ingen av vennene hans pleier å gå ned på jenter.

Klart flere gutter tror det er chill at de ikke trenger å anstrenge seg for at jenta skal ha det bra.

Vi er rett og slett altfor vant til å sette gutters nytelse i sentrum. Klart flere gutter tror det er chill at de ikke anstrenger seg for at jenta skal ha det bra, så lenge de blir fortalt at deres tenninger og ønsker er det som gjelder. Det er sånn sex blir enveiskommunikasjon, et virkemiddel for å oppnå status.

Alternativet er samtykkende, engasjert sex mellom to likeverdige parter, der begge prioriterer den andres sikkerhet og velvære. Relasjonene vi heier på og investerer oss i fra sesong til sesong får nemlig fram at vi på ingen måte trenger å godta versjonen der én gir og én tar.

Fravær av samtykke = overgrep

I andre sesong er hovedperson Noora på en fest. Hun får noe i glasset sitt, og blacker ut. Dagen etter husker hun ingenting, og når hun blir tilsendt nakenbilder av seg hun ikke samtykket til, er så vidt hun orker å eksistere. Ble hun voldtatt? Skjedde det et overgrep? Jo mindre hun vet, jo større er frykten og angsten for hva som kan ha skjedd.

Scenen Noora konfronterer Nikolai, broren til William som tok og besitter bildene, er til å få frysninger av. Tydelig og presist forklarer hun at det å gjøre noe mot noen uten deres samtykke, regnes som en kriminell handling. Dette øyeblikket fikk MANGE til å våkne opp, og Kripos hyllet Nooras kompromissløse håndtering. 

Selv om det i denne situasjonen gjaldt bilder, gjorde sesongen det klart at den festrelaterte voldtekten teller like mye som andre voldtekter. Og et overgrep, det skjer når den andre personen ikke gir, eller er i stand til å gi sitt samtykke. Derfor er det så utrolig viktig å spørre først, for det holder ikke at hun eller han ikke sier “nei”. Det eneste som teller er et “ja”.

Vi er fortsatt kjempeimponerte, Noora!

For den sexistiske liggekulturen, den kan endres. SKAM viser oss hvordan.

 

Sammen med Norske Kvinners Sanitetsforening har Under Arbeid lansert kampanjen Ja Betyr Ja. Vi vil bidra til en trygg russefeiring, og ta samtalen om seksuelle relasjoner fra “nei er nei” til “ja betyr ja”. Følg gjerne kampanjen på Facebook og Instagram! #jabetyrja