Feministnytt!

Here we go again.

15.05.2017

Kongen og dronningen av dette land feirer i år 80 år. Det betyr selvsagt at vi må vie oppslagene våre til dronningens evne til å holde seg ung og slank. Ikke sant VG? “En kropp en 40-åring kan misunne” var tittelen på saken som fikk det hele til å koke over. Hold dere for gode til å plassere søkelyset på kvinners kropper, please, og les heller dette strålende innlegget om hvorfor dronningkroppen har ingenting på forsiden å gjøre. 

Vi har skrevet en del om boken og TV-serien Handmaid’s Tale, den serien der kristenfundamentalister kupper kongressen og innfører en verden der kvinnens oppgave først og fremst er å føde barn. New Statesman poengterer at i enkelte deler av verden er dette ren og skjær virkelighet:

“Today there are parts of the world in which renting the womb of a poor woman is indeed ten times cheaper than in the US. The choice of wealthy white couples to implant embryos in the bodies of brown women is seen, not as colonialist exploitation, but as a neutral consumer choice. I can’t help wondering why, if the fate of the fictional Offred is so horrifying to western feminists today, the fate of real-life women in surrogacy hostels is causing so little outrage.”

Kom igjen, la oss ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv!

Nok en gang er tre menn frikjent for en gruppevoldtekt. “Oslo tingrett viser til fotografier tatt under den seksuelle omgangen og mener disse med klar sannsynlighet taler for at kvinnen ikke var i stand til å motsette seg den seksuelle omgangen og at hun heller ikke hadde gitt noe samtykke til det som ble gjennomført, heter det i den delen av dommen som omhandler erstatningskravet”, skriver Aftenposten. Dette tolerer vi ikke i 2017, så kom på demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet 20. mai på Stortinget!

Få med deg Tegnehanne sin historie om gangen det kunne ha gått skikkelig ille. Husk: “Gutter som ser en sovende jente og tenker at henne må vi ta på tissen: Dårlig. Natteravner: Bra!”

“Verden snakker om en rød linje ved bruk av kjemiske våpen. Hvorfor reageres det ikke på samme måte ved den systematiske bruken av voldtekt som et våpen i krig? For vi snakker om et masseødeleggelsesvåpen”, sier den kongolesiske legen Denis Mukwege til Dagsavisen. Les hele intervjuet her. 

Se for deg at du er arkeolog og graver fram en stor grav. Skatter og våpen får deg til å anta at det er snakk om en krigerprins. Så blir liket analysert, og det viser seg at det faktisk er snakk om en krigerprinsesse. Sykt flaut – du lot bare denne verdenens kjønnsrollehierarki påvirke dømmekraften din over en annen tids levesett. Les her for en dypere innføring i funnet og feiltagelsen.

Forfatteren av boka Feminist Fight Club har skrevet en glimrende tullespalte kalt “Ask a feminist”, der kompanier sender inn spørsmål om hvorvidt praksisen deres kan på noen måter kalles feministisk. For eksempel:

“Dear A.A.F.,

My Twitter bio tells you everything you need to know about me: Mother. Sister. Daughter. Devoted wife to a millionaire real estate developer.White House adviser. Entrepreneur. Passionate believer in supporting working women and embracing the fact that our lives are multidimensional, multifaceted and multipurpose. None of my 11 nannies have health insurance, but I still believe they can have it all. Check out my insta-stories — they’re super-empowering. Is that feminist?

Ivanka

Dear Ivanka,

Please opt out.

A.A.F.”

Disney-prinsesser som aktivister? Ja takk.

Ha en feiende flott 17.mai (og uke)!