Feministnytt!

Er du en hvit, etnisk norsk mann? Gratulerer! Begår du et overgrep er sjansen stor for at rettsvesenet legger godviljen til.

04.04.2017

Velkommen til ukens feministnytt! En spalte som heier på likestilling og framskritt, og som reagerer med popkulturelle giphs på alt og alle som gjør verden litt ekstra ubeboelig for dem som ikke befinner deg i Donald Trumps innerste vennekrets.

Første stoppested: Norge. «En gjennomgang av straffeutmåling i voldtektssaker i Norge finner systematisk diskriminering av kvinner og minoritetsmenn», rapporterer Kilden Kjønnsforskning. Så den hvite, etnisk norske mannen i gata kan forvente seg en langt bedre behandling av systemet enn en person med minoritetsbakgrunn. Studien viser også til et hierarki i norsk rettsvesen, der overfallsvoldtekten begått utendørs har høyest rang. Voldtekter som skjer på fest, der offer og overgriper er bekjente, kan ikke forvente å bli tatt like mye på alvor. Les om alle de urovekkende funnene her.

Du trodde kanskje USAs president var en førsteklasses misogynist, men visepresidenten Mike Pence har denne uken gjort seg fortjent til en premie i kategorien “sær, men skummel” sexisme. Pence har nemlig en regel der han ikke spiser med kvinner som ikke er konen hans. Er han på arrangementer der alkohol serveres, passer han på at kona står tett ved sin side. “Aw, så flott”, sa de konservative bloggerne, og prisa det som for dem var en manns edle trofasthet til sin ektefelle. Realiteten er selvfølgelig at denne regelen holder kvinner borte fra makten (hvor mye nettverksbygging skjer vel ikke over et måltid?), gir kvinner valget mellom a) kone og b) fristerinne, og forsterker oppfatningen om at menn ikke kan kontrollere seg skulle de ønske å ha sex med noen.

Apropos menn som ikke kan kontrollere seg – Solabladet skriver om fire menn som kan ende i fengsel etter at de kidnappet en jente og bandt henne fast. Hendelsen skjedde i 2014, da mennene var russ. Hos noen virker det som merkelappen “russ” gir dem lov til å gjøre hva som helst, at alle lovbrudd reduseres automatisk til en sjarmerende rampestrek som kanskje gikk litt over styr. Ingen unnskylding, mener vi, og refererer til saken her for å minne om at russ også er mennesker, med alt ansvaret det innebærer.

Få med deg denne hjerteskjærende reportasjen fra NRK om omskjæring av jenter Indonesia. Skikken forsvares på grusomste vis med at jenter som ikke er omskjært blir løsaktige senere i livet. Praksisen er så utbredt at det er vanskelig å vite hvordan den skal stoppes, men flere organisasjoner står på for å endre holdningene som gjør at praksisen opprettholdes.

«Den saklige islamkritikken er viktig. Men den konstante demoniseringen av muslimer i Norge i dag, særlig den mest synlige gruppen – muslimske jenter med hodeplagg – er ødeleggende både for samfunnsdebatten og for de individene det angår. Dette fører for eksempel til at de saklige og livsviktige debattene rundt hijabtvang, tvangsekteskap og ukultur overdøves av at unge muslimer må forsvare seg og sin tro.» Nancy Herz sitt innlegg i Aftenposten er en av de viktigste tekstene du kan få med deg fra uka som har vært!

En gladnyhet fra England (yes, de finnes): suffragetten Millicent Garrett Fawcett vil få sin egen statue i gubbeveldet av statuer i Londons Parliament Square. Votes for women!

Emmett Till er et navn å huske, å ta med seg videre i kampen mot rasisme. Till var en svart gutt som ble brutalt drept i 1955 etter at han visstnok kom med ufine tilnærmelser til en hvit kvinne. I år tilsto kvinnen at dette aldri hadde skjedd, men løgnen hennes kostet Till livet. Moren til Till var fast bestemt på at kisten hans skulle være åpen, slik at alle kunne få se hvordan rasisme dreper og ødelegger. Effekten av avgjørelsen ble stor, og satte fart i den gryende borgerrettighetsbevegelsen i USA. Nå er debatten om rase og representasjon i full gang i USAs kunstmiljø, etter at en hvit kvinnelig kunstner har fått stille ut sitt maleri av Till i kisten. Les om kontroversen i The Guardian.

Før kristne europeere tvang sine to kjønnsroller over på de innfødte amerikanerne, opererte sistnevnte med ideen om fem ulike kjønn. Spennende og trist lesning, som gir et nytt innblikk i hvordan imperialisme knuser mangfold, der alt som ikke passer inn i deres levesett ble/blir sett på som en trussel som må utryddes.

Snart er det ny sesong Game of Thrones – Johanne Svendsen Rognlien bevisstgjør deg på seriens uoppfinnsomme bruk av voldtektsscener i Kvinneguiden. 

Til slutt: white people explain whitesplaining!